NAV 1265 – 1865

2012. második félévétől kezdődően a kormányzat bevezette a fordított adózást néhány mezőgazdasági termék értékesítése és beszerzése esetében. Ez a szabály érvényes 2018 évben is. A kiemelt termékek vámtarifaszámai és rövid nevei:
1001 Búza 1002 Rozs 1003 Árpa 1004 Zab 1005 Kukorica 1008 Triticale 1201 Szója 1205 Repce 1206 Napraforgó
További tizenhárom, fémmmegmunkálással kapcsolatos VTSZ, melyet a szoftver 2015 verziója óta ismer.
Az itt ajánlott VBA szoftverek képesek a 1265/1865 ÁNYK-AbevJava űrlapokat Excel táblázatba beolvasni, és ezeket a speciális szerkezetű táblázatokat az ÁNYK részére adóbevallás formátumba visszaalakítani.

A megoldás rövid ismertetője

A kívánt analitika a 65. sz nyomtatvány bizonyos rovatainak kitöltése esetén elérhető 07, illetve 08 számú lapjain részletezhető. A nyilatkozaton a kötelezően kitöltendő adatok a következők: a vevő (07), illetve az eladó (08) adószáma, teljesítés napja, terméknév, VTSZ, mennyiség kilogramban, érték ezer forintban. A két melléklet egyébként rejtett.

Aki már töltött ki ÁNYK úrlapot, az tudja, hogy az adatbevitel nem minden esetben kényelmes, az adóbevallások beadásához azonban kötelezően használandó. Valószínúleg már többen is találkoztak szoftver által előállított import állományokkal. Az itt ajánlott VBA szoftverek is hasonló elven működnek: képesek a korábban kitöltött adóbevallások adatainak Excel táblázatba történő betöltésére és visszaírására. Erre példa a Ez, a külön is letölthető 1365-VKFT.xls, tesztadatokat tartalmazó, több lapos munkafüzet mutatja be, milyen Excel táblázatot képes az itt ajánlott 1365-fordAFA.xla nevű, VBA programozási nyelven megírt szoftvert, azaz makrókat tartalmazó MS Excel bővítmény létrehozni és ENYK formátumba visszaírni. Kattintson!   1365-VKFT.xls   demo táblázat, mely ingyenesen letölthető

A szoftver nem nyilvános. Kizárólag email csatolmányaként lehet hozzájutni.

A jogdíjat, más szavakkal a használati díjat, vagy licencdíjat átutaló jogi, vagy természetes személy a saját tulajdonában álló számítógépein használhatja a szoftvert. A díjfizetés a használati jog megvásárlását jelenti, tulajdonjogot nem keletkeztet, ezért nem jogosít a szoftvernek mások részére történő átadására. Figyelmeztetés: Jelen számítógépes program a szerzői jog és nemzetközi szerződések védelme alatt áll. A programnak vagy bármely részének illetéktelen másolása vagy terjesztése súlyos polgárjogi vagy büntetőjogi következményekkel járhat, és a törvény által megengedett legszigorúbb büntetést vonhatja maga után.

Használata

Használatához az eredeti MS Excel program megléte szükséges. Az OpenOffice ehhez nem elegendő, mert nem képes futtatni a VBA makrókat. Elsősorban az adóbevallások beadásának idején hasznos. Előbb töltse ki az áfa-bevallás főbb adatai közül legalább az adószámot és a bevallási időszakot, majd mentse az állományt, és zárja be. Jegyezze meg a mentett állomány teljes elérési útját. Nyissa meg a megfelelő 1x65-fordAFA.xla bővítményt úgy, hogy engedélyezi a makrókat.

A beolvasás gombra kattintás (billentyű kódja: Ctrl + o) után válasszon ki egy tetszőleges adóbevallás állományt (ENYK file-t) A bövítmények szövegfájlként bármely adóbevallás fájl tartalmát megjelenítik, de csak a jelzett 1x65 típusú bevallást kezdik el feldolgozni. 1x65 választása esetén a 07 és 08 lapok szerkeszthető táblázatként nyílnak meg. Ezek kitöltésekor elég a terméknevek első egy-két betűjét beírni. A VTSZ akár üresen is maradhat, de ha kitöltik, akkor az elsődlegességet élvez a terméknévvel szemben, így A NAV által előírtaknál részletesebb nevek és termékszámok is használhatók. Amennyiben később is szüksége lenne az eredeti táblázatra, szíveskedjen a menüből annak xls formátumban történő mentéséről gondoskodni. A megnyitás funkció billentyű kódja (Ctrl + o) akkor is hatásos, ha nem ez a bővítmény az aktuális munkafüzet.

A kiírás gombra kattintás után egy párbeszédpanelen lehet a 65-be mentést elindítani. Az adóbevallást eredeti formátumára visszaírva, az ÁNYK programmal történő ismételt megnyitás után folytatható a kitöltés. Felülírni csak az eredetileg beolvasott bevallást engedi. Minden adószámra, dátumra. és termékre ellenőrzés és automatikus javítás történik. Az eredeti VTSZ-eket és a termékneveket benne hagyja a táblázatban, de a 65-be csak a NAV által kiemelteket teszi bele. Kiírni kizárólag a hibátlan állományokat engedi. Az "Elküldött" bevallásokra figyel, azokat nem írja felül. Billentyű kód: Ctrl + y

Ezzel, az itt ismertetett módszerrel bármilyen számítógépes lista közvetlenül beadhatóvá alakítható. Ezek a bővítmények alkalmasak a 1265/1365 bevallások 07/08 mellékleteinek Excel táblában, pusztán adategyeztetési célból történő megjelenítésére akár több évvel az érintett bevallások beadása után is. A bevezető áron kiadni tervezett licencek maximális példányszáma: négyszáz.

e-beszamolo készító szoftver