A kormányzat által 2009. május 1-től kötelezővé tett e-beszamolo beküldés neuralgikus pontjai az évente különböző elektronikus űrlapoknak a közel azonos tartalommal történő kitöltése, és a PDF dokumentumok létrehozása és csatolása az EB űrlaphoz.

FIGYELEM: ez a leírás gyökeresen eltér a Cégszolgálat honlapján közölt bonyolult eljárástól. Ezzel a módszerrel az e-beszamolo űrlap és a csatolmánok teljesen automatizáltan készíthetők el.

Az e-beszamolo online szoftver használata esetén nincs szükség sem szövegszerkesztőre, sem táblázatkezelőre, de még PDF-be alakító programra sem. Az EB űrlapot – ha kell – telepíti.


Maszek Beszámoló Közzététel – rövid ismertető

Maszek Beszámoló Közzététel – Internetes Kitöltő Szoftver
több céges megrendelő űrlapja ide kattintva új ablakban nyitható meg.
Online adatbázisok alapján működik, ezért elegendő az adószám megadása.
Megrendelés
A Maszek Beszámoló Közzététel egy – online – elektronikus beszámoló készítő szoftver, amely a beküldéshez szükséges technikai jellegű feladatokat teljes egészében elvégzi. Önnek még azt sem kell tudnia, milyen űrlap kell az E-beszámoló beküldéséhez. A mérleg, eredménykimutatás, cash-flow táblázat kitöltéséhez online nyomtatványt, a szükséges dokumentumok: – a kiegészítő melléklet, a taggyűlési határozat, esetlegesen a könyvvizsgálói záradék – szövegezéséhez adatokkal aktualizált sablont és online szövegszerkesztőt biztosít. Mutatókat számol, majd mindent automatikusan PDF-be alakít, és ezeket a központilag előírt űrlaphoz közvetlenül csatolja. Alapvető különbség az összes többi beszámolókészítő szoftverhez képest az automatikus csatolás elvégzése: Önnek nem kell pdf-be alakítania semmit, és semmit nem kell se ki- se betallózni, mert az itt ismertetett online rendszer által generált űrlaptelepítő program az EB űrlaphoz az összes szükséges mellékletet közvetlenül hozzácsatolja.
Erre egyetlen másik beszámoló kitöltő szoftver sem képes.
Ezt az elektronikus űrlapot egyrészt a többi adóbevallástól függetlenül, kizárólag az e-beszamolok részére nyitott mappában közvetlen beillesztéssel képes létrehozni. Másik lehetőség az importálásra előkészítés, melynek végén az elkülönített mappába való importálást felkínálja, de lehetőséget hagy az alapértelmezett ÁNYK rendszerbe való importálásra is. Ilyenkor a mellékletek csatolása elmarad. A többi adóbevallást sohasem módosítja.
Ez ugyanúgy egyszerűsített éves beszámoló, mint a többi, csak speciális kiegészítésekkel rendelkezik. Ezzel az online rendszerrel ugyanúgy készíthető el, mint a normál beszámoló, tehát használható az alábbiakban tárgyalt, automatikus kitöltést biztosító x29 és a CEGINFO exportálás, a nyomtatványkitöltés, és az online szövegszerkesztő. A beszámolót PDF-be kérni nem kötelező.
Beadás a Ehhez hasonló telepítő programot generál a rendszer minden egyes itt készített, mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolóhoz. Tartalma egy előre kitöltött 15EB-06 (mikrogazdálkodói) minta űrlap, 1 csatolt melléklet, és a rendszer képes kezelési útmutatója. Kattintson, mentse a 15EBmikroDEMO.exe programot, majd nyissa meg, és futtassa. A telepítő vírusmentes. 15EB-06 mikrogazdálkodói űrlapon történik, ami ugyanolyan automatuzmusokkal rendelkezik, mint a fenti, EB-05.
A választás lehetőségét a Céglista oldalon, kizárólag a bejelentkezett felhasználók, az XKR/XCZ varázslón belül érvényesíthetik.

XCZ import

XCZ import, csatolmányokat tartalmazó fájlokat is létre tud hozni a rendszer. Ügyfelek részére az XKR.exe telepítő és az XCZ import állományok közti választás lehetősége és a részletes leírás bejelentkezés után, a Céglista oldalon található.
Bejelentkezés nélkül az XCZ import állomány használatával a demo beszámoló Adószám beírása esetén generál egy EB űrlapot, melyet demo PDF állományokkal együtt XCZ-ként le lehet tölteni. generáló lapon lehet megismerkedni.
Kívülállók részére a nem regisztrált adószám alapján történő XKR.exe generálás jelenleg nem elérhető.

A beérkezett MÁK igazolások (16 - jegyű azonosítók) kezelése

A Maszek Beszámoló Közzététel felhasználói regisztrált cégei számára érkeztetett, fel nem használt befizetési igazolások bejelentkezés után megnézhetők és kinyomtathatók a nyitólap Kattintásra most új ablakban nyithatja meg az "Elektronikus beszámoló beküldésének menete" című lapot, amely a MÁK igazolások igénylésén és listázásán túl adószám szerinti beszámolókeresésre is alkalmas. MÁK menüjéből. 2016 évtől kezdődően az állam részére beszámoló közzétételi díjat nem kell fizetni. A fel nem használt igazolásokért korábban befizetett díjak visszaigényelhetők.

Felesleges vagy téves átutalások

A fel nem használt, vagy téves befizetéseket vissza lehet igényelni. A visszautalási kérelmet az alábbi címek valamelyikére kell küldeni: e-mail cím: koltsegterites@im.gov.hu A cégszerűen aláírt kérelmet az email csatolmányaként szkennelve kell küldeni. FIGYELEM: ez gyökeresen eltér az e-beszamolo dokumentumaira vonatkozó előírásoktól, ahol is a szkennelés TILOS.
vagy postacím: Igazságügyi Minisztérium, Bevételkezelő és Nyilvántartó Osztály 1357 Budapest Pf. 2
A visszautalási kérelem letölthető: Ez egy Word dokumentum. Nagyon kevés esetben volt rá szükség, ezért ehhez nem készült online verzió. innen.

ÁNYK – AbevJava állományok exportálása egyszerűsített feltöltéssel

Mielőtt hozzáfogna a beszámoló adatainak begépeléséhez, felhívom szíves figyelmét, hogy az egyszerűsített éves beszámoló adatait a rendszer automatikusan, és közvetlenül át tudja venni a 0929 1029 ... 1529, 1629 ÁNYK nyomtatványokból, amennyiben ezeket az Bárki feltölthet bármit, de ezzel közvetlen internetes megjelenést nem tud elérni. Ez az oldal alkalmas az online rendszeren kívül készített PDF-ek (pl. könyvvizsgálói záradék) befogadására, és a rendszerbe illesztésére.
Az ÁNYK űrlapok tartalmát a feltöltést vezérlő szoftver – a digitális szemét kiszűrése érdekében – ellenőrzi.
AbevJava
, vagy a Ezen az oldalon az xc.hu szerverre bármilyen (xls/doc dokumentum, kép, PDF) file feltölthető. Feltöltés oldalon az xc.hu szerverre feltöltik (beküldik). Az általános feltöltő lapok bejelentkezés nélkül is működnek. Ugyanez a funkció bejelentkezés esetén a nyitólapon is elérhető a Tallózás/Feltöltés gombokkal.

Az AbevJava, vagy a FŐMENÜ oldalon a Tallózás gombbal egymás után válassza ki saját gépén az abevjava/mentesek könyvtár x29-eseit, ami a Számítógép/helyi lemez C: Documents and Settings könyvtárában <az Ön otthoni windows neve> helyen található.
Ez altalában valamilyen rövid becenév lehet, de semmi esetre sem az "All users" nevű mappa. Ha feltölti a 1629-est (illetve a 1529, 1429, 1329, 1229, 1129, 1029, vagy 0929-est is) a beszámolónak a borítólap-kitöltő képernyőjén található "Nyomtatvány kitöltése" gombra kattintás után a tárgyév oszlopban megjelennek a megfelelő x29-es adatai, továbbá egy formális szöveg, ami miniatűr cégek esetén kiegészítő melléklet gyanánt még sok is. Ha a szöveg nem kell, törölje ki. FIGYELEM: Az automatikusan átvett adatokat átírhatja. Fontos tudni, hogy ez az automatikus kitöltés csak ideiglenes, ugyanúgy, mint amikor számjegyenként, billentyűzetről ütik be az adatokat. Csak akkor marad meg, ha mentik. (Közzétesz gomb)

Amennyiben a saját gépén nem állnak rendelkezésre a korábbi évek társaságiadó-bevallásait tartalmazó x29-es.frm.enyk fájlok, ezeket lekérdezheti a kormányzati portálról xkr, vagy ealbevallas ... zip típusú bevallások formájában, majd ezeket a fentiekhez hasonlóan közvetlenül is feltöltheti. Az ÁNYK segítségével NEM kell importálni semmit.

A beküldő, az aláíró és az esetleges könyvvizsgáló adatai

A Maszek Beszámoló Közzététel a személyes adatok átvétele céljából képes fogadni az EB-05 nyomtatványokat, melyeket a 29-esekkel megegyező módon lehet feltölteni a szerverre. Cégenként elegendő egyetlen, korábban kitöltött tetszőleges IRMCEGINFO, vagy CEGINFO (bármelyik 1xEB-0y) feltöltése. Azok, akik már korábban is az XKR.exe automatikus nyomtatványkitöltő használatával küldték be, <adószám><típus><mérlegfordulónap>.frm.enyk nevű fájlokat keressenek a saját dokumentumaik közül megnyitható KZG/IKSz/mentesek könyvtárban. Mások az alább részletezett abevjava/mentesek könyvtárban, a 29-esek mellett találják. A fájl neve alapesetben a nyomtatvány típusával kezdődik. Fontos tudni, hogy csak az ENYK típusú fájlokat kell feltölteni. Az ATC és CST típusú állományokra nincs szükség. Ha nincs meg egyetlen, korábbi évek CEGINFO űrlapja sem, a szükséges adatok – igény esetén – nyilvános adatbázisok alapján lesznek kitöltve.

Ez a leírás elsősorban azok számára készült, akik a Maszek Beszámoló Közzététel – Internetes Kitöltő Szoftver előfizetői.